2024. évi Kincsem, a magyar versenyló ezüst emlékérme (Proof)

2024. évi Kincsem, a magyar versenyló ezüst emlékérme (Proof)

2024. évi Kincsem, a magyar versenyló ezüst emlékérme (Proof)
Gyűjtőknek, a lovak és a lovassport szerelmeseinek!

névérték: 15 000
minőség: Proof
kibocsátás: 2024.03.12.
anyag: Ag/ezüst
finomság: .925
kibocsátott darabszám: 5000 darab
átmérő: 26,4 x 39,6 mm
súly: 31,46 g
tervező: Kereszthury Gábor

Kincsem, a magyar versenyló emlékérme

Kincsem, a verhetetlen csodakanca Magyarországon tenyésztett angol telivér, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. A sportsikerei révén világhírűvé vált versenyló Magyarországon kívül Európa több országában 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Egyik legemlékezetesebb futama, az 1878. augusztus 1-jei Goodwood-i verseny volt, ahol a szokatlanul nehéz versenypálya ellenére is magabiztosan nyert. A másik pedig az alig egy hónappal későbbi Baden-Baden-i verseny (1878. szeptember 9.), ahol az első futamban holtverseny alakult ki, ezért az akkori szabályok szerint, újból minden versenyzőnek rajthoz kellett állnia. Kincsem a második futamon, 5 hosszal verte az ellenfelét. Kincsem 1874. március 17-én született Blaskovich Ernő ménesében. Sorozatos győzelmeinek titka – nyugodt természetén felül – rendkívüli fizikai adottságaiban és egyedi tulajdonságaira kialakított edzéstervében rejlett, amit idomárja, Hesp Róbert dolgozott ki számára. Kincsem sikeres szerepléséhez hozzájárult még kedves fekete-fehér macskabarátja, aki versenyein és utazásai során elmaradhatatlan társa volt. Kincsem kettő és öt éves kora között versenyzett, azonban sérülése miatt, Blaskovich Ernő úgy döntött, hogy a versenyeket hátrahagyva, tenyészkancaként kamatoztatja kiváló tulajdonságait Kisbéren, ahol Kincsem később öt csikót ellett. A verhetetlen csodakanca 13 évesen, épp a születésnapján halt meg. Idomárja, Hesp Róbert csak 39 nappal élte túl Kincsemet, 1887. április 25-én elhunyt.

Előlap: Az emlékérme előlapján Kincsem négyéves kori – Emil Adam
festőművész pontos méretekkel ellátott rajza alapján készült – portréja látható, nyakában babérkoszorúval. A babérkoszorú szalagos bokrétáján, köriratban az „54 futamon 54 győzelem”, középen az „54” felirat olvasható, ami a verhetetlen csodakanca teljesítményét jellemzi. Az előlapon találhatóak az emlékérmék kötelező elemei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 3000 FORINT értékjelzés, a „2024” verési évszám és a „BP.” verdejel, valamint az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Hátlap: Az emlékérme hátlapján Kincsem négyéves kori – Emil Adam festőművész 1878-as festménye alapján készült – teljes alakos ábrázolása látható, megörökítve a versenyló kivételes testi adottságait. Kincsem mellett gazdája Blaskovich Ernő, míg lábánál kedvenc macskája látható, akihez különleges kapcsolat fűzte. A kompozíciót a „KINCSEM”, valamint a kibocsátás apropójára utaló „150 ÉVE SZÜLETETT A MAGYAR CSODAKANCA” felirat teszi teljessé.

Forrás: MNB