2023 Lovarda - Nordic gold érme

2023 Lovarda - Nordic gold érme

2023 Lovarda - Nordic gold érme
„Nemzeti Hauszmann Program” sorozat – 2. elem

Nordic gold érme

Tervező: Endrődy Zoltán
Méret: 37,18 mm hatszögletű
Szél: sima
Névérték: 3 000 Ft
Anyag és finomság: nordic gold (Cu89Al5Zn5Sn1)
Kivitel: Proof-like
Súly: 20 g
Verhető: 20 000 db
Ár: 3 000 Ft
Megjelenés: 2023.09.15.

Lovarda - Nordic gold emlékérme

2019-ben a Nemzeti Hauszmann Program azzal a céllal indult, hogy Magyarország kiemelkedő értékű szellemi és kulturális öröksége, a Budavári Palotanegyed újra a 19-20. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogy azt Hauszmann Alajos építész megálmodta. A Program keretében építették újjá a közel 1500 négyzetméteres Lovardát, amely 2021-ben multifunkcionális rendezvénytérként nyílt meg. A Magyar Királyi Lovarda eredeti, neobarokk stílusú, de szecessziós jegyeket is viselő épülete 1899 és 1901 között készült el Hauszmann tervei alapján. Az épület magyar jellegét hangsúlyozandó, előtte állították fel ifj. Vastagh György négy méter magas Lovát fékező csikós szoborkompozícióját 1901-ben. A Lovardát 1938-ig az udvartartás használta, ezután az udvarlaki őrség spanyol lovasiskolája is itt működött. Ünnepélyes lovasjátékokat, zenekari muzsikával kísért nyilvános bemutatókat tartottak benne. A második világháborúban megsérült épületet a kommunista hatalomátvétel után elbontották. Az újjáépített lovarda szerkezete követi az eredeti geometriát, de a mai előírások és az új funkciók is befolyásolták a kialakítását. A restaurálást követően a Csikós udvar névadója, a Lovát fékező csikós szobra is visszaköltözött eredeti helyére, az épület főbejárata elé.

Előlap: A „Lovarda” emlékérme előlapján a Budavári Királyi Palota D épületének 19.-20. századi századfordulós állapotot tükröző homlokzati részlete látható. A fölötte köríven futó díszítő motívum a Szent István-terem falikárpit-mintáját idézve, az érmesorozat kezdő elemére utal vissza, és egyben fonódó motívumként a sorozat következő tagjait is összeköti Az előlapon találhatóak a törvényes fizetőeszközök kötelező elemei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „3000 FORINT” értékjelzés, a “2023” verési évszám és a „BP.” verdejel.

Hátlap: Az emlékérme hátlapján a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépített Lovarda homlokzatának ábrázolása látható, az előtérben ifj. Vastagh György „Lovát fékező csikós” szobrával. Az épületábrázolás a széleken “tervrajzszerű˝ szerkesztett vonalakkal jelenik meg, amelyeket a középpont felé egyre magasabb plasztika vált fel, utalva a tervek megvalósulásának folyamatára. Az épületábrázolás alatt a „LOVARDA” felirat olvasható. Az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye az ábrázolásba rejtve, jobb oldalon található.

Forrás: MNB