2023 Hortobágyi Nemzeti Park PP- ezüst emlékérme

2023 Hortobágyi Nemzeti Park  PP- ezüst emlékérme

2023 Hortobágyi Nemzeti Park PP - ezüst emlékérme

A természet szerelmeseinek figyelmébe!
Az emlékérme a „Nemzeti parkok Magyarországon” nagysikerû tematikus gyűjtői sorozat hatodik tagja.

névérték: 15 000
minőség: Proof
kibocsátás: 2023.04.21.
anyag: .Ag/ezüst
finomság: .925
kibocsátott darabszám: 5000 darab
átmérő: 39,60 x 26,40 mm
súly: 31,46 g
tervező: Kereszthury Gábor

Nemzeti parkok Magyarországon bemutató érme sorozat >>

Hortobágyi Nemzeti Park árme

A hazánkban elsőként alapított Hortobágyi Nemzeti park alapításának 50 éves jubileuma alkalmából kibocsátott különleges, téglalap alakú emlékérme a 2010-ben indult magyar nemzeti parkokat bemutató sorozat következő eleme az Őrségi, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Bükki és a Kiskunsági Nemzeti Park emlékérmék sorában.
Az emlékérme témaválasztásában, motívumvilágában is a sorozat eddigi darabjait követi: előlapján az egyes nemzeti parkokra jellemző állat- vagy növényfaj jelenik meg, míg hátlapján egy tájrészlet vagy látképszerű épületábrázolás szerepel. A Hortobágyi Nemzeti Park emlékérme a nemzeti park két jellegzetességét, a címerállatként is kiemelt darumadarat, illetve a pusztai látképet mutatja be, gémeskúttal a középpontban.
A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-jén hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár. 1999. november 30-án az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Debrecenben található. A Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Európa legnagyobb füves pusztáján, a Hortobágyon elterülő hatalmas nemzeti park, melyet 4 tájvédelmi körzet és 19 önálló természetvédelmi terület alkot.

Előlap: Az előoldalon a táj egyik legjellegzetesebb állatfajának számító, vízben gázoló darumadarak csoportja látható, egy éppen felszállni készülő darumadárral az előtérben. Az ábrázolást jobbról a „DARU” felirat zárja le. Az emlékérme kötelező alaki kellékei az előoldalon kerültek elhelyezésre: bal oldalon a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobb oldalon, egymás alatti két sorban, fent a „15000” értékjelzés, valamint „FORINT” felirat, lent a „BP.” verdejel és „2023” verési évszám olvasható.

Hátlap: A hátoldalon hortobágyi pusztai látkép jelenik meg háttérben a napkoronggal, középpontjában egy egyedi tájértékkel bíró gémeskúttal, amely a mai napig találkozási pontként szolgál az emberek és a természet számára. A központi motívum felett a „HORTOBÁGYI NEMZETI PARK” felirat olvasható. Az emlékérméket tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye a hátoldal bal alsó sarkában található.

Forrás: MNB