2023 Neumann János Színesfém érme

2023 Neumann János Színesfém érme

2023 Neumann János Színesfém érme

“Magyar felfedezők és találmányaik” sorozat 13. tagja.
Tudósok és tudomány-rajongók tökéletes ajándéka lehet!
névérték: 3 000
minőség: Proof
kibocsátás: 2023.06.06.
anyag: Színesfém
finomság: Cu75Ni25
kibocsátott darabszám: 6000 darab
átmérő: 28,43 x 28,43 mm
súly: 14 g
tervező: Pelcz Balázs

Neumann János Színesfém érméről

BNeumann János, a világ egyik leghíresebb magyar matematikusa 1903. december 28-án született Budapesten. Közel három évtizedes munkássága alatt számos egyéb tudományágat is gazdagított felfeldezéseivel, a halmazelmélet, a játékelmélet és a kvantummechanika terén is koraszalkotó felismerésekre jutott, miközben lerakta a ma ismert informatika alapjait. Korán megmutatkozó tehetségét a korszak egyik legszínvonalasabb oktatási intézményében, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban fejlesztették tovább tanárai. A gyors gondolkodásáról és rendkívüli fejszámolási képességéről híres Neumann János 1921-ben beiratkozott a Budapesti Tudományegyetem matematika szakára. Egyetemi évei alatt a korszak jelentős tudósaitól tanulhatott külföldön, ez alapozta meg későbbi nagysikerű pályáját. Matematikusi doktori címét 1926-ban szerezte meg. Egy évvel később a berlini egyetem magántanáraként tanított, majd az 1930-as évektől – kivételesen fiatalon – az amerikai Princeton Egyetem vendégprofesszora, később professzora lett. A második világháború idején bekapcsolódott a haditechnikai kutatásokba, ami számos tudományos kitüntetést és magasrangú állami megbízást hozott számára. Az 1940-es években lefektette a számítógép működési elvét, és megépítette az EDVAC-t, az első belső programvezérlésű, elektronikus, digitális, univerzális számítógépet, ezáltal korszakváltást hozva a tudományos életben és a mindennapokban. Neumann János 1957-ben hunyt el.

Előlap: Az emlékérme előoldali kompozíciója, az egyre kisebb, szabályos ötszögeket örvényszerűen megjelenítő plasztikai ábrázolás Neumann János önmagát reprodukálni képes automatikus gépének ötletére tesz utalást. Az ábrázolás alatt a „TÜRELEM • RUGALMASSÁG • ÉRTELEM” felirat olvasható, amely a nemzetközileg elismert matematikusnak az 1950-es években a fejlődéssel kapcsolatosan megfogalmazott gondolataira utal, miszerint „a fejlődés ellen nincs gyógymód, a kihívásoknak való megfelelést, a változáshoz való alkalmazkodást elősegítheti ez a három emberi tulajdonság. A tervező Pelcz Balázs szobrászművész mesterjegye a központi motívum bal alsó sarkában látható. Az előlapon szerepelnek a kötelező érmeképi elemek: a MAGYARORSZÁG felirat, a 3000 FORINT értékjelzés, a 2023. verési évszám és a BP. verdejel.

Hátlap: Az emlékérme hátoldalán Neumann János portréja látható, amely egy 1940-es évekbeli fotó alapján készült, amikor lefektette az informatika alapjait. A portrétól balra és jobbra a világhírű magyar matematikus születési és halálozási évére utaló „1903” és „1957” évszámok olvashatóak. A hátoldal alsó részén Neumann kézjegye, alatta a „NEUMANN JÁNOS” felirat látható..

Forrás: MNB