I. Ulászló aranyforintja színesfém érme

I. Ulászló aranyforintja színesfém érme

I. Ulászló aranyforintja - színesfém érme

Ár: 2000 Ft
Kibocsátás: 2020. 01. 14.
Névérték: 2000
Minőség: BU
Anyag: CuNiZn
Kibocsátott: 5000 db
Tervező:
Tóth Zoltán

Kérem tekintse meg a I. Ulászló aranyforintja aranyérmet >>


Tippek!

Érme vásárlás >>

Aranyérmek >>

Ezüst érmek >>

Színesfém érmek >>

Forgalmi sorok >>

Különleges, alkalmi érmek >>


I. Ulászló aranyforintja aranyérme és színesfém érme

Budapest, 2020. január 14. – A Magyar Nemzeti Bank „I. Ulászló aranyforintja” elnevezéssel 50 000 forintos címletű arany emlékérmét bocsát ki normál, valamint négyszeres súlyú piedfort veretként 2020. január 14-én. Az emlékérme 2000 forint névértékű színesfém változata is megjelenik. Mindhárom emlékpénz a 2012-ben indult Középkori magyar aranyforintok sorozatot gazdagítja. Az emlékérméket Tóth Zoltán ötvösművész tervezte.

Az MNB 2012-ben I. Károly arany érméjével kezdte meg a „Középkori magyar aranyforint” sorozat kibocsátását, melynek célja, hogy teljes képet adjon a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló pénzeiről, melyeket a nemzetközi kereskedelemben is gyakorta elfogadtak. A sorozat indító darabját – a történelmi hűség jegyében – 2013-ban I. Lajos, 2014-ben Mária, 2016-ban Zsigmond, 2018-ban Albert aranyforintja követte.

Az I. Ulászló aranyforintja emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük az ismeretterjesztés. A kibocsátással pénztörténeti értékeinkre, nemzeti fizetőeszközünk történelmi előképeire, a középkori aranyforintokra kívánja felhívni a figyelmet az MNB. Az arany és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérme előlapjának fő motívumaként, kissé aszimmetrikusan elhelyezve, I. Ulászló aranypénzein szereplő négyrészű címer jelenik meg a középkori veretekre jellemző kissé szabálytalan gyöngysorral határolva. A négyrészű címer Zsigmond uralkodásától kezdve az aranyforintok jellemző éremképi eleme, amely a családi és a magyar királyság címerelemeit (magyar vágások és kettős kereszt) egyesíti. I. Ulászló pénzeit elődei aranyforintjától a családi címerelemként megjelenő lengyel sas és a litván lovag ábrázolása különbözteti meg markánsan.

Az előoldal másik pénztörténeti utalása az 1400-as évek jellegzetes pénzverő figuráját megjelenítő ábrázolás, amely a korhű verési technikát mutatja be.

Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérme kötelező alaki kellékei: felső félköriratban a MAGYARORSZÁG felirat, bal alsó negyedköriratban az 50000 illetve a 2000 FORINT értékjelzés, a vízszintes középtengelyen 2 egymás alatti sorban a verési évszám és a BP. verdejegy.

Az emlékérmék hátlapján I. Ulászló aranyforintjának ábrázolása jelenik meg, azzal a módosítással, hogy Szent László alakját az emlékérmét tervező Tóth Zoltán ötvösművész felnagyítva kiemelte az eredeti veret ábrázolásából. A veret körül külső körgyűrűbe szerkesztve felső köriratként az „I. ULÁSZLÓ ARANYFORINTJA” felirat olvasható, alsó köriratként az 1440 és az 1444 évszámok utalnak I. Ulászló magyarországi uralkodásának idejére. A felső és alsó köriratot bal oldalon egy kör alakú díszítőmotívum, jobb oldalon Tóth Zoltán mesterjele választja el.

Az I. Ulászló aranyforintja emlékpénzérmék

 

Arany emlékpénzérme
normál veret

 

Arany emlékpénzérme
négyszeres súlyú piedfort veret

 

Színesfém emlékpénzérme

Az 50 000 forintos címletű arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm (1 dukát), a piedfort veret súlya 13,964 gramm (4 dukát). A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm. A normál veretű arany és a színesfém érme széle sima, a piedfort változatot különleges latin nyelvű peremfelirat „WLADISLAVS DEI GRATIA REX VNGARIE” díszíti, amelynek jelentése Ulászló, Isten kegyelméből Magyarország királya. Mindhárom érmetípus átmérője azonos, 20 mm.

Az arany emlékérméből verdefényes kivitelben 2000 db normál veret, 500 db piedfort veret, míg a színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

Forrás: MNB

Forrás: MNB